ANP10 dec '12 07:58Aangepast op 10 dec '12 08:43

'AEX begint in mineur'

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam opent maandag naar verwachting licht lager. Ook de andere Europese beurzen zullen met kleine verliezen beginnen. Eerder op de ochtend leken de aandelenmarkten nog met winsten aan de nieuwe handelsweek te beginnen dankzij goed nieuws uit Griekenland. De politieke onzekerheid in Italië en gemengde macrocijfers uit China wegen echter op het sentiment.

In Italië stapt Mario Monti nog deze maand op als premier, zodra het parlement een aantal financieel-economische maatregelen heeft genomen. Zijn voorganger Silvio Berlusconi maakte ondertussen bekend dat hij terug wil keren als premier na de vervroegde verkiezingen die naar verwachting in februari worden gehouden.

Afgelopen weekeinde bleek dat het opkopen van Griekse staatsschulden volgens plan verloopt. Volgens Griekse media is er voor zeker 30 miljard euro aan Griekse waardepapieren verkocht. De koper is de Griekse staat die de waardepapieren afneemt tegen een sterk gereduceerde prijs. Daarmee krimpt de Griekse staatsschuld naar verwachting met 20 miljard euro.

China

Op macro-economisch vlak maakte de Chinese overheid zondag bekend dat de industriële productie in China in november met 10,1 procent op jaarbasis is gestegen. Dat is het beste cijfer sinds maart. De detailhandelsomzet steeg in dezelfde maand met een verrassende 14,9 procent. Maandag bleek echter dat de Chinese export vorige maand veel minder sterk is gegroeid dan verwacht.

De internationale handel van Duitsland is in oktober gegroeid. Europa's grootste economie exporteerde 0,3 procent meer dan in september en zag de import met 2,5 procent groeien.

Verre Oosten

De aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten maandag weinig beweging zien. In Tokio eindigde de Nikkei 0,1 procent hoger. Beleggers grepen de tegenvallende Chinese exportgroei aan om wat winst te nemen. Vooral de grote Japanse exporteurs, die de recente sterke opmars aanvoerden, werden van de hand gedaan.

De effectenbeurzen in New York kwamen vrijdag niet veel van hun plek. Gemengde macrocijfers die vrijdag naar buiten kwamen, konden beleggers geen duidelijke houvast bieden. De Dow-Jonesindex sloot 0,6 procent hoger op 13.155,13 punten. De brede S&P 500 klom 0,3 procent tot 1418,07 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,4 procent tot 2978,04 punten.

Europa

De AEX-index in Amsterdam steeg vrijdag 0,4 procent tot 342,61 punten en bereikte daarmee voor de 3e dag op rij de hoogste slotstand van het jaar. De MidKap-index won 0,5 procent tot 533,56 punten. De beurzen in Londen en Parijs wonnen respectievelijk 0,2 en 0,1 procent. De DAX in Frankfurt bleef achter met een min van 0,2 procent door sombere berichten over de Duitse economie.

De euro stond maandag voorbeurs op 1,2895 dollar, tegen 1,2935 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 86,28 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen