ANP20 nov '12 10:04

Rebellen zeggen stad Goma te hebben veroverd

KINSHASA (ANP) - De rebellenbeweging M23 heeft dinsdagochtend de stad Goma in het oosten van de Democratische Republiek Congo ingenomen. Dat heeft een woordvoerder van de beweging gezegd. De inname had plaats na dagen van gevechten met militairen van het regeringsleger, die de steun hadden van de VN-vredesmacht Monusco.

Eerder was al de verovering van het vliegveld gemeld. Een getuige zag hoe zwaarbewapende rebellen dinsdag ongehinderd in de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu liepen. Burgers die de stad niet waren ontvlucht, groetten hen.

De rebellen namen zondag de stad Kibumba in en rukten toen op tot 5 kilometer van Goma. Veel inwoners van de stad hebben de opmars van de rebellen niet afgewacht en zijn naar de nabijgelegen grens met Rwanda gevlucht.

De regering in Kinshasa wees maandag een ultimatum van M23 om binnen 24 uur vredesonderhandelingen te beginnen van de hand. Zij beschuldigt buurland Rwanda ervan de rebellen te steunen. Rwanda spreekt dat tegen. Dat land betichtte maandagavond op zijn beurt het Congolese leger ervan moedwillig beschietingen te hebben uitgevoerd op zijn grondgebied.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen