ANP14 mrt '12 09:00Aangepast op 14 mrt '12 10:01

Hogere melkprijs helpt FrieslandCampina

AMERSFOORT (AFN) - Melk was vorig jaar 13 procent duurder dan in 2010 en daar heeft zuivelproducent FrieslandCampina van geprofiteerd. Het bedrijf zag de omzet met 7 procent stijgen tot 9,6 miljard euro. Toch is de winst met bijna een kwart gedaald door onder meer investeringen, moeilijke marktomstandigheden in Europa en ongunstige wisselkoerseffecten. Dat meldde de onderneming woensdag.

Onder de streep hield FrieslandCampina vorig jaar 216 miljoen euro over. Een jaar eerder was dat 285 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat daalde van 434 miljoen naar 403 miljoen euro.

Voor dit jaar verwacht FrieslandCampina een lichte toename in de vraag naar zuivel. In Europa zal de consumptie van zuivel waarschijnlijk onder druk blijven staan, doordat consumenten de hand op de knip houden. Het aanbod van melk op de wereldmarkt neemt naar verwachting iets toe, met mogelijk prijsdruk als gevolg. Een concrete winstprognose gaf het bedrijf niet.

FrieslandCampina heeft vorig jaar 376 miljoen euro geïnvesteerd in met name capaciteitsuitbreiding. Die is nodig om de komende jaren de gewenste groei te kunnen realiseren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen