ANP30 mrt '12 05:21

Eurogroep praat over Europees noodfonds

EPA
EPA

KOPENHAGEN (ANP) - De ministers van Financiën van de eurozone komen vrijdag in Kopenhagen bijeen voor overleg. Deze zogenoemde eurogroep moet het eens worden over een mogelijke verhoging van het permanente noodfonds voor in financiële problemen geraakte eurolanden. Bovendien moet er een oplossing gevonden worden voor het tijdelijke financiële vangnet.

Het tijdelijke noodfonds (EFSF) werd opgericht om eurolanden financieel te ondersteunen. Griekenland, Ierland en Portugal ontvingen al leningen daaruit. Het permanente fonds (ESM) dat nu een maximale capaciteit van 500 miljard euro heeft gekregen, treedt in juli in werking en zou het tijdelijke vervangen. Maar er moet nu gepraat worden over de leningen die zijn verstrekt en het bedrag dat nog over is. Mogelijk worden deze bedragen, of een deel ervan, bij het bedrag van 500 miljard euro opgeteld.

De vergadering is in Kopenhagen omdat Denemarken nu voorzitter is van de Europese Unie. Later vrijdag en zaterdag komen alle ministers van Financiën van de 27 EU-lidstaten bijeen voor overleg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen