ANP9 mrt '12 07:58Aangepast op 9 mrt '12 08:36

'Amsterdamse beurs begint vlak'

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs zal vrijdag vlak openen. Ook de andere Europese beurzen zullen bij de opening weinig beweging laten zien. Nu de Griekse schuldenruil lijkt te zijn geslaagd richten beleggers zich op het Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag zal worden vrijgegeven.

,,De AEX begint vlak. Het is nog even afwachten hoe de markten zullen reageren op het Griekse schuldenakkoord. Op korte termijn lijkt het gevaar voor een faillissement van Griekenland weer even geweken en is er tijd gewonnen. Beleggers zullen zich nu vooral richten op het belangrijke Amerikaanse banencijfer'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Griekenland is erin geslaagd om genoeg investeerders mee te laten doen aan de beoogde schuldverlichting. Dat maakte de Griekse overheid vrijdagochtend bekend. Volgens de overheid heeft 85,8 procent van de houders van obligaties die onder de Griekse wet zijn uitgegeven ingestemd met het akkoord.

Algemeen verbindend

Griekenland wil de schuldenruil nu algemeen verbindend verklaren voor al deze obligaties, ook die van investeerders die niet uit vrije wil akkoord gingen met de schuldenruil. Daardoor zou 95,7 procent van de obligaties die in handen zijn van private investeerders worden ingeruild voor nieuw staatspapier met een lagere waarde.

In Amsterdam liet ingenieursbureau Grontmij vrijdag weten zich in de periode 2012-2015 te richten op de herstructurering van het bedrijf en het realiseren van winstgevende autonome groei. Het bedrijf lanceert ook ,,uitgebreide financiële oplossingen'', waaronder een nieuwe kredietfaciliteit en een claimemissie.

Fugro

Bodemonderzoeker Fugro en bouwbedrijf Ballast Nedam openden ook de boeken over het afgelopen jaar. Automatiseerder Ctac gaf donderdag nabeurs een winstwaarschuwing.

Op de beurzen in het Verre Oosten werden vrijdag opnieuw winsten geboekt. De verwachting dat de Griekse schuldenruil door zou gaan en een lager dan verwachte inflatie in China zorgden voor optimisme. De Nikkei in Tokio eindigde 1,7 procent hoger. De Japanse beurs wist daarbij voor het eerst in 7 maanden tijd even tot boven de 10.000 puntengrens te klimmen.

Europese beurzen

Optimisme over het slagen van de Griekse schuldenruil zorgden donderdag voor overtuigende winsten op Wall Street en in Europa. De Dow-Jonesindex eindigde 0,6 procent hoger op 12.907,94 punten. De brede S&P 500-index steeg 1 procent en technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 1,2 procent bij.

De Europese beurzen deden het nog wat beter. In Amsterdam sloot de AEX-index 1,7 procent hoger op 325,11 punten. De MidKap won eveneens 1,7 procent, tot 534,89 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs stegen 2,5 procent. De FTSE-index in Londen kreeg er 1,2 procent bij.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,3237 dollar waard, tegen 1,3260 aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 107,22 dollar per vat en Brentolie klom 0,1 procent tot 125,57 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen