ANP14 dec '12 18:18

Soepeler hypotheekvoorwaarden voor starters

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - Jonge starters op de woningmarkt die ervan mogen uitgaan dat hun salaris de komende jaren flink gaat stijgen, mogen voortaan meteen al meer lenen voor een hypotheek. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten op voorstel van de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Stef Blok (Wonen).

De ministers willen starters ,,met een goed inkomensperspectief'', zoals bijvoorbeeld een arts in opleiding, tegemoetkomen. De normen voor het afsluiten van hypotheken zijn volgens Dijsselbloem te streng en te krap geworden. ,,Dat vinden we vanwege de positie van starters niet gewenst, dus we kijken of we hen tegemoet kunnen komen.''

Dat geldt in principe voor iedereen die nog potentie heeft om er flink in inkomen op vooruit te gaan, maar zal in de praktijk vooral voor starters met een veelbelovende studie of specifieke kwaliteiten gelden. Banken hielden daar in het verleden ook rekening mee, en krijgen daar nu weer meer de ruimte voor, aldus Dijsselbloem.

Binnen 6 maanden

Nu is het nog zo dat iemand binnen 6 maanden een loonsverhoging moet krijgen om op basis van het nieuwe loon een hypotheek af te sluiten. Ook moet de werkgever dat op papier zetten. Die situatie komt echter weinig voor, terwijl starters wel vaak nog een spurt maken in hun loonontwikkeling.

Wat een redelijke termijn is voor de verwachte loonsverhoging, zal per geval moeten worden bepaald. Het kan gaan van enkele maanden tot enkele jaren. Het is aan de banken zelf om de kansen van een starter te beoordelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen