ANP31 aug '12 12:11Aangepast op 31 aug '12 15:29

OM besluit snel over hulp bij zelfdoding

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie besluit 'op korte termijn' of het een man die in 2008 zijn moeder hielp bij zelfdoding, gaat vervolgen. Dat liet het OM vrijdag weten. Zijn advocaat Wim Anker vertelde eerder dat hij te horen had gekregen dat justitie de man gaat vervolgen, maar een woordvoerder van het OM liet vrijdag weten dat het om een misverstand gaat.

Albert Heringa hielp zijn 99-jarige moeder met sterven en maakte daar beelden van, die in 2010 leidden tot de uitzending van een documentaire. Anker had voor de uitzending contact gezocht met het OM ,,om volledige openheid te betrachten''. Volgens de advocaat gaat het om een principiële zaak omdat er geen sprake was van ondraaglijk en uitzichtloos lijden en omdat een familielid hielp en geen arts.

,,Mijn cliënt accepteert de consequenties. Niets doen met zijn moeder zou hem zwaarder hebben getroffen'', legt Anker uit. ,,Puur formeel valt dit onder hulp bij zelfdoding en dat is een misdrijf. Maar hij vindt dat zijn handelen straffeloos zou moeten zijn.''

Nauwbetrokken

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) was nauw bij de kwestie betrokken. ,,De moeder was 99 en wilde geen 100 worden. Het was mooi geweest, ze beschouwde haar leven als voltooid'', vertelt een woordvoerster.

Omdat Heringa na 2,5 jaar nog niet wist of hij wel of niet vervolgd zou worden, opende de NVVE recent een anonieme meldlijn. In twee weken tijd kwamen daar circa 270 reacties binnen van mensen, die naasten hebben geholpen bij zelfdoding.

Gerelateerde artikelen