ANP8 aug '12 13:12

Droogte leidt tot drinkwatertekort op Balkan

SOFIA (ANP) - De al weken durende hitte op de Balkan heeft geleid tot een tekort aan drinkwater. Op het Kroatische schiereiland Istrië, waar honderdduizenden vakantiegangers zijn, is de belangrijkste waterbron bijna uitgeput. De autoriteiten hebben douches op het strand stilgezet. Ook mogen de burgers hun tuin niet meer besproeien en hun auto niet meer wassen.

In Servië is vooral het gebied rond de stad Gornji Milanovac, ten zuiden van Belgrado, zwaar getroffen. De autoriteiten hebben woensdag aangekondigd dat de ongeveer 300.000 inwoners zich op rantsoenering van het drinkwater moeten voorbereiden. Ook in het noorden van Kosovo en in het oosten van Bosnië zijn er grote problemen met de watervoorziening.

In Bulgarije, waar het al dagen boven 30 graden Celsius is, is opnieuw een bosbrand uitgebroken. Het vuur woedt in een naaldbomenbos van ruim 120 hectare bij Beliza in het zuidwesten van het land. Meer dan 400 brandweerlieden, boswachters en vrijwilligers proberen de brand te blussen. In Bulgarije woedden deze zomer al eerder grote natuurbranden.

Weerkundigen verwachten dat de droogte nog zeker 10 dagen zal aanhouden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen