ANP25 apr '12 11:42

Plannen voor apotheken Mediq later dit jaar

ANP
ANP

UTRECHT (AFN) - Mediq maakt pas later dit jaar de plannen bekend om de positie en winstgevendheid van de apotheken in Nederland te versterken. Topman Marc van Gelder liet in een toelichting op de kwartaalcijfers weten dat de plannen in het derde kwartaal waarschijnlijk zijn afgerond.

Van Gelder wilde niet ingaan op de mogelijke maatregelen die de onderneming wil treffen. Hij zei wel dat er onder meer wordt nagedacht over een betere regionale en lokale samenwerking tussen de Mediq-apotheken. Het bedrijf baat in Nederland ruim 200 apotheken uit.

Mediq maakte woensdag teleurstellende cijfers over het eerste kwartaal bekend. Vooral de Nederlandse apotheken deden het slecht. Daar was sprake van een omzetdaling van 4 procent en een daling van de ebita met 68 procent. De onderneming stelde de verwachting voor het bedrijfsresultaat van de apotheken naar beneden bij. Die daling wordt nu ,,significant'' en zal zeker meer dan 10 miljoen euro bedragen, lichtte van Gelder toe.

Aflopende patenten

De topman zei dat de impact van het aflopen van patenten op medicijnen groter waren dan voorzien. De administratieve complexiteit als gevolg van de marktliberelisatie heeft ook geleid tot hogere kosten. Daarnaast ondervonden de groothandelsactiviteiten margedruk.

Aan de (niet verder toegelichte) overnameplannen van Mediq verandert het magere kwartaal niets, liet het bestuur weten. Financieel topman Hans Janssen meldde dat de overnamepijplijn onveranderd is en dat het bedrijf 250 miljoen euro beschikbaar heeft voor acquisities. Eerder dit jaar noemde het bedrijf nog een bedrag van 200 miljoen euro. De verhoging is het gevolg van een verbetering van de schuldpositie, zei Janssen.

Gerelateerde artikelen