ANP26 jan '12 14:04Aangepast op 26 jan '12 17:58

Nieuw besluit over subsidie Omroep Brabant

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant moet beter motiveren waarom Omroep Brabant met minder subsidie toekan. De rechter in Den Bosch heeft dat donderdag bepaald.

Als het aan de provincie Noord-Brabant ligt moet Omroep Brabant dit jaar structureel geld inleveren. Het gaat dit jaar om 4 ton. In 2015 is de korting opgelopen tot 1,7 miljoen euro, 10 procent van de totale subsidie.

Anders dan Omroep Brabant heeft betoogd, is het niet zo dat de provincie helemaal niet mag korten op de subsidie. De provincie mag de subsidie verlagen als aangetoond kan worden dat het aanbod van Omroep Brabant op het niveau van het ijkmoment in 2004 blijft, aldus de uitspraak.

De provincie heeft in de rechtszaak gezegd dat Omroep Brabant het niveau van 2004 kan blijven halen door het gebruik van reclame-inkomsten en reserves. Omdat die redenering niet is gebruikt voor het besluit noemde de rechter de subsidieverlaging niet zorgvuldig voorbereid en slecht gemotiveerd.

Subsidieverlaging

Naar de uitspraak is door verschillende regionale omroepen uitgekeken omdat ook zij te maken krijgen met subsidieverlaging. Zeker zeven regionale omroepen dreigen minder geld van de overheid te krijgen. Directeur Gerard Schuiteman van de Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking (ROOS) vindt deze uitspraak goed nieuws voor andere regionale omroepen die gekort dreigen te worden. ,,Andere provincies, ik denk vooral aan Noord-Holland, hebben de subsidie van regionale omroepen nog minder gemotiveerd verlaagd.''

Directeur Gert Bielderman van Omroep Brabant zegt dat de subsidiekorting in ieder geval voorlopig en waarschijnlijk definitief van de baan is. ,,Dit is goed nieuws voor de hele branche van regionale omroepen.''

De Brabantse gedeputeerde Brigite van Haaften sprak donderdag over een teleurstellende uitspraak. Ze erkent dat het heel lastig is om te omschrijven wat het niveau van 2004 is in een nadien sterk veranderde mediawereld. Ze wil daarover in overleg met de regionale omroep. Aan de bezuiniging wil ze vooralsnog niet tornen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen