ANP20 dec '12 17:51

AEX sluit vlak onder recordstand 2012

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen kwamen donderdag amper in beweging omdat de begrotingsonderhandelingen in de Verenigde Staten opnieuw vastgelopen lijken te zijn. De AEX-index in Amsterdam tipte gedurende de handel de hoogste stand van dit jaar aan, maar sloot er uiteindelijk vlak onder.

De AEX sloot 0,4 procent hoger op 346,60 punten. Eerder op de dag bereikte de graadmeter 346,73 punten, de hoogste stand van 2012. De MidKap-index steeg 0,3 procent tot 537,87 punten. De FTSE In Londen daalde 0,1 procent, terwijl de DAX in Frankfurt en de CAC 40 in Parijs 0,1 procent stegen.

Uitblinker bij de Amsterdamse hoofdfondsen was SBM Offshore met een winst van 18,6 procent. De maritiem dienstverlener maakte bekend de boekwaarde van het probleemproject Yme in Noorwegen volledig af te schrijven. Die afschrijving zorgt er mede voor dat dit jaar een nettoverlies wordt geleden van circa 75 miljoen euro. Ook wil SBM over 2012 en 2013 geen dividend betalen. ,,Het is even schrikken, het is allemaal aan de hoge kant. Maar er is wel grote opluchting dat het nu dit jaar nog is gedaan. We hebben de grootste ellende gehad'', stelde analist Jos Versteeg van zakenbank Theodoor Gilissen.

NYSE Euronext

In Parijs klom beursbedrijf NYSE Euronext ruim 33 procent. De Amerikaanse grondstoffen- en energiebeurs IntercontinentalExchange (ICE) wil de uitbater van de beurzen in onder meer New York, Parijs, Brussel en Amsterdam overnemen voor omgerekend 6,2 miljard euro. Mogelijk worden de vier continentale Euronext-beurzen na afronding van de overname naar de beurs gebracht. Het is volgens president-commissaris Jan-Michiel Hessels van NYSE-Euronext onrendabel om de beurzen te behouden in de nieuwe combinatie. ,,De beurzen in Parijs, Amsterdam, Brussel en Lissabon zouden ongeveer 10 procent van het geheel uitmaken. Dat is bijvoorbeeld op het gebied van governance te klein.''

Aegon klom 1,5 procent. De verzekeraar is een langjarige samenwerkingsovereenkomst aangegaan met de Banco Santander voor de distributie van levens- en schadeverzekeringen via de 4600 bankfilialen van de grootste bank van Spanje.

De euro was 1,3223 dollar waard, tegen 1,3265 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 89,67 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen