ANP28 mrt '12 11:53

Den Haag krijgt Europees cybercrimecentrum

BRUSSEL (ANP) - Den Haag krijgt een Europees centrum dat cybercrime (misdaad op het internet) moet bestrijden. De instelling wordt ondergebracht bij Europol, het onderzoeksbureau van de politieorganisaties van de EU-lidstaten.

Het centrum moet begin volgend jaar beginnen, aldus Europees Commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) woensdag over haar voorstel. Met het centrum wil Brussel de Europese strijd tegen onlinemisdrijven coördineren, zoals diefstal van identiteit, kinderpornografie en fraude met kredietkaarten. ,,We mogen het niet toelaten dat cybercriminelen onze digitale levens verstoren'', aldus de commissaris.

Malmström noemde de onderbrenging van het centrum bij Europol het meest logisch. Zij verwacht dat er in het begin 30 personen fulltime werken. Uiteindelijk moeten dat er zo'n 50 worden. Voor het eerste jaar zijn ongeveer 3,6 miljoen euro nodig, aldus de commissaris.

In Nederland was vorig jaar voor 93 miljoen euro schade door fraude bij internetbankieren alleen, stelde CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij. Hij noemt de komst van het centrum hoog tijd: ,,Cybercrime stopt niet aan de grens.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen