ANP9 feb '12 14:27Aangepast op 9 feb '12 15:00

Wientjes: PVV-site over Polen onverantwoord

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Het initiatief van de PVV om een website te openen voor klachten over Polen en andere Oost-Europeanen, is ,,onverantwoord''. Voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCWheeft dat donderdag gezegd. ,,De politiek moet hier afstand van nemen'', aldus Wientjes.

De PVV wil Nederlanders die overlast ondervinden van Polen en andere Oost-Europeanen of die hun baan aan hen zijn kwijtgeraakt, de gelegenheid geven via een website hun beklag te doen. De Poolse ambassadeur heeft al protest aangetekend tegen dit meldpunt.

Volgens Wientjes doet de PVV ten onrechte alsof de komst van Oost-Europeanen slecht is voor Nederland. Hij wees erop dat het bedrijfsleven deze werkkrachten nodig heeft en dat Polen lid is van de EU. ,,Wat zou de reactie zijn als Polen zou zeggen: Nederlanders zijn bij ons niet meer welkom?''

Brussel

De werkgeversvoorman uitte opnieuw kritiek op het veto dat Nederland in Brussel heeft uitgesproken over het toelaten van Roemenië en Bulgarije tot de visumvrije Schengenzone. Ook deze opstelling is ,,onverantwoord'' en leidt tot grote problemen voor het bedrijfsleven, waarschuwde Wientjes.

De VNO-NCW-voorzitter noemde een verdere Europese samenwerking onontkoombaar. Zonder 'Verenigde Staten van Europa' zijn de afzonderlijke lidstaten kansloos, aldus Wientjes. ,,Er is geen weg terug.'' In scenario's waarin de noordelijke en zuidelijke EU-landen elk een eigen munt krijgen, ziet hij niks. Speculeren over het vertrek van Griekenland uit de euro lijkt Wientjes ,,gevaarlijk'', al zei hij de effecten niet precies te kunnen beoordelen.

Gerelateerde artikelen