ANP15 okt '12 10:30

Softbank koopt Sprint Nextel voor 20 miljard

TOKIO (AFN) - Het Japanse telecombedrijf Softbank wil een meerderheidsbelang kopen in de Amerikaanse aanbieder van mobiele telefonie Sprint Nextel voor 20,1 miljard dollar (15,5 miljard euro). Dat maakten de partijen maandag bekend. Het zou de grootste buitenlandse overname door een Japans bedrijf ooit zijn.

Softbank wil 70 procent van Sprint Nextel in handen krijgen. De overname wordt naar verwachting medio 2013 afgerond. De topman van Sprint, Dan Hesse, behoudt zijn functie. Volgens Hesse creëert de transactie onmiddellijk waarde voor de aandeelhouders.

Sprint Nextel is de op twee na grootste aanbieder van mobiele telefonie in de Verenigde Staten, na AT&T en Verizon Wireless. Dankzij de overname krijgt Sprint meer middelen om te investeren in mobiele netwerken.

96 miljoen gebruikers

Als de overname slaagt, heeft Softbank wereldwijd 96 miljoen gebruikers. Het Japanse bedrijf wordt daarmee de op twee na grootste aanbieder van mobiele telefonie ter wereld, na China Mobile en Verizon.

Volgens Softbank is de overname noodzakelijk omdat het bedrijf zich los wil maken van het vergrijzende Japan. De aankoop van Sprint is een risico, maar de uitdaging niet aangaan is een nog groter risico, aldus topman Masayoshi Son.

Vodafone

Hoewel het om wereldwijd een van de grootste overnames van 2012 gaat, is het voor telecombegrippen niet eens een hele grote deal. Vodafone bijvoorbeeld betaalde in 2000 meer dan 200 miljard dollar voor het Duitse Mannesmann. Dat is nog altijd de grootste bedrijfsovername uit de geschiedenis.

Softbank financiert de overname met leningen van banken. Analisten maken zich echter zorgen over de hoge schulden van Softbank en Sprint. Sprint heeft een schuld van 15 miljard dollar en Softbank gaat gebukt onder 10 miljard dollar schuld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen