ANP15 okt '12 21:28Aangepast op 15 okt '12 22:18

Wall Street blij met Citigroup

NEW YORK (AFN) - De effectenbeurzen in New York wisten maandag een deel van de verliezen van vorige week in te halen. Citigroup trok de kar, dankzij meevallende kwartaalcijfers. Ook andere bankaandelen liftten mee.

De Dow-Jonesindex sloot 0,7 procent (95,38 punten) hoger op 13.424,23 punten. De brede S&P 500 klom 0,8 procent (11,54 punten) tot 1440,13 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,7 procent (20,07 punten) tot 3064,18 punten.

Citigroup eindigde 5,5 procent in de plus. De op twee na grootste Amerikaanse bank zag de nettowinst in het afgelopen kwartaal met 88 procent kelderen door een eenmalige afschrijving. Exclusief eenmalige posten nam de kwartaalwinst echter sterker dan verwacht toe. Citigroup zag de hypotheekverstrekking aantrekken en boekte ook betere resultaten met zijn zakenbankactiviteiten.

Banken

Bank of America was daarop de grootste stijger in de Dow-Jonesindex met een winst van 3,5 procent. JPMorgan Chase, waarvan de cijfers vrijdag minder goed werden ontvangen, won nu 1,8 procent.

Beleggers blijven echter voorzichtig met betrekking tot Europa, waar gewacht wordt op een formeel hulpverzoek door Spanje.

Detailhandelsverkopen

Op macro-economisch vlak bleek voorbeurs dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen in september met 1,1 procent zijn gestegen. Economen hadden gerekend op een toename met 0,8 procent. De meevallende cijfers over de verkopen voeden de hoop dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal sterker is gegroeid dan verwacht.

Aan het overnamefront werd bekendgemaakt dat het Japanse telecombedrijf Softbank een belang van 70 procent wil nemen in de Amerikaanse aanbieder van mobiele telefonie Sprint Nextel voor 20,1 miljard dollar (15,5 miljard euro). Het zou de grootste buitenlandse overname door een Japans bedrijf ooit zijn. Sprint Nextel verloor in New York 0,7 procent.

Microsoft lanceerde maandag een nieuwe muziekdienst, genaamd Xbox Music. Het aandeel steeg 1,1 procent. Google kreeg minder goed nieuws te verwerken. Europese toezichthouders hebben kritiek op het privacybeleid van de internetgigant. Het aandeel verloor 0,5 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen