ANP15 jun '12 12:30Aangepast op 15 jun '12 13:37

Amsterdam ontruimt 330 adressen na kraakwet

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam zijn sinds de invoering van de nieuwe wet Kraken en Leegstand in oktober 2010, 330 gekraakte adressen ontruimd. Het grootste deel gebeurde tijdens vijf zogenoemde ontruimingsrondes. 21 adressen moesten met een spoedontruiming worden leeggehaald, schrijft de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan in een vrijdag openbaar gemaakte brief aan de gemeenteraad.

De ontruimde adressen waren verdeeld over in totaal 130 panden, aldus een woordvoerster van de burgemeester vrijdag.

Sinds 1 oktober 2010 is kraken een misdrijf. Het Openbaar Ministerie kondigt de ontruimingen in Amsterdam sindsdien 8 weken van tevoren aan, zodat de krakers de kans krijgen een kort geding aan te spannen. De stad heeft beloofd in beginsel niet voor leegstand te ontruimen.

In gebruik

Uit de cijfers van de gemeente blijkt dat de meeste ontruimde adressen inmiddels weer in gebruik zijn of zijn gesloopt voor herontwikkeling. Eén adres staat na de ontruiming leeg, zes adressen zijn onbewoonbaar gemaakt en één is ongeschikt verklaard voor gebruik.

In de periode tussen de aankondiging en de ontruiming gaat de politie langs om te zien of de krakers al uit eigen beweging zijn vertrokken of om ze daartoe aan te zetten. Dat leidt tot minder inzet van de ME tijdens de ontruimingen. Het aantal panden dat vrijwillig wordt verlaten voor de ontruiming ligt inmiddels boven de 60 procent.

Woningcorporaties

Van de ontruimde adressen is 80 procent eigendom van woningcorporaties, 15 procent is in particuliere handen.

Deze maand staat nog een ontruimingsronde gepland. Daarna blijven naar schatting twintig kraakpanden in de stad over. Van het grootste deel is niet bekend wat de eigenaar ermee gaat doen na een eventuele ontruiming en ligt leegstand dus op de loer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen