ANP2 mei '12 04:00

100e geboortedag Marten Toonder herdacht

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - Op woensdag is het precies een eeuw geleden dat striptekenaar Marten Toonder (1912-2005) werd geboren. Uitgeverijen en musea staan op verschillende plekken stil bij de 100e geboortedag van de geestelijk vader van bekende stripfiguren als Olivier B. Bommel en Tom Poes.

Zo geeft NRC Handelsblad een speciale geïllustreerde editie uit: alle foto's, grafieken en infographics zullen eenmalig uit tekeningen bestaan. Daarnaast verschijnt vanaf woensdag elke werkdag één aflevering van het verhaal Heer Bommel en de bovenbazen in de krant, hertekend door hedendaagse tekenaars.

In de middag wordt in het DeLaMar Theater in Amsterdam de winnaar bekend van de verkiezing van de 'Heer van Stand'. Onder andere Job Cohen, Adriaan van Dis en Hans Wiegel behoren tot de zes genomineerden.

In de Centrale Bibliotheek Rotterdam opent een Toonder-expositie en Nederlanders mogen gratis het stripmuseum in Brussel bezoeken voor een lopende tentoonstelling over Toonder en zijn werk. Heel 2012 is uitgeroepen tot Toonderjaar. Dat begon in januari met een Toondermusical.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen