ANP30 apr '12 19:42Aangepast op 30 apr '12 22:24

Eerste maandverlies S&P 500 sinds november

ANP
ANP

NEW YORK (ANP) - De breed samengestelde S&P 500-index sloot maandag voor het eerst sinds november vorig jaar een maand af met verlies. Macrocijfers impliceerden een stokkend herstel van de Amerikaanse economie en daarnaast maakten beleggers zich zorgen over de Europese schuldencrisis.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 13.213,63 punten. De S&P 500 daalde 0,4 procent tot 1397,91 punten en leed daarmee over heel april een verlies van 0,8 procent. Vrijdag sloot de index nog voor het eerst in drie weken boven 1400 punten. De Nasdaq verloor 0,7 procent tot 3046,36 punten.

Uit cijfers die voorbeurs naar buiten kwamen, bleek dat de consumentenuitgaven in de Verenigde Staten in maart maar mondjesmaat toenamen. Daarnaast nam de economische activiteit in en rond de stad Chicago in april flink af ten opzichte van maart. De consumentenuitgaven stegen met 0,3 procent, waar economen rekenden op een toename met 0,4 procent ten opzicte van februari. De inkoopmanagersindex voor Chicago en omstreken daalde van 62,2 in maart tot 56,2 in april. Economen verwachten dat de index, die de bedrijvigheid aangeeft, licht zou dalen tot 61,0.

Geen prettig begin

,,Het is duidelijk teleurstellend en geen prettig begin van de week. We hebben zo'n sterke cijferseizoen achter de rug, maar in de afgelopen twee weken is het tij gekeerd'', aldus een handelaar in New York. ,,De macrocijfers zorgen samen met de zorgen over Europa voor een onheilspellende teneur op Wall Street.''

Spanje had een hoofdrol in de voortslepende crisis. Vroeg op de Europese ochtend bleek het land voor de tweede keer in drie jaar in een recessie te zijn beland. De Spaanse economie kromp in het eerste kwartaal met 0,3 procent, net als in het vierde kwartaal van 2011.

Spaanse banken

Daar kwam bij dat Standard & Poor's (S&P) zijn kredietoordeel over de grootste Spaanse banken verlaagde. Vorige week schaalde S&P de kredietwaardigheid van Spanje al twee stappen lager in.

Bedrijven die door beleggers als relatief veilig worden beschouwd, zoals farmaceuten, telecomconcerns en supermarkten, voerden de boventoon. Farmareus Merck ging aan kop in de Dow met een winst van 2 procent. Autofabrikant General Motors (min 2,3 procent) was de sterkste daler.

Uitblinker

Boekhandelaar Barnes & Noble (plus 51,7 procent) was de uitblinker op Wall Street. Het bedrijf sloot een akkoord met softwaregigant Microsoft, dat 300 miljoen dollar zal investeren in de verdere ontwikkeling van de Nook. Met dat e-book probeert Barnes & Noble de strijd met de Kindle van Amazon en de iPad van Apple te winnen.

De euro noteerde 1,x dollar in vergelijking met 1,3232 dollar bij het slot van de Europese beurzen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen