ANP8 feb '12 09:23Aangepast op 8 feb '12 09:46

AEX begint met winst

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is woensdag met winst begonnen. De andere Europese beurzen openden ook hoger in navolging van de positieve stemming in Azië. Beleggers blijven hopen dat Griekenland akkoord zal gaan met de voorwaarden voor verdere financiële steun en dat een bankroet van het land zal worden voorkomen.

De AEX-index in Amsterdam stond in de vroege handel 0,3 procent hoger op 326,90 punten. De MidKap-index won 0,5 procent tot 533,95 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen 0,2 en 0,7 procent.

Op macro-economisch vlak bleek dat de export van Duitsland in december sterker dan verwacht is gedaald met 4,3 procent. Economen hadden gemiddeld een afname met 1 procent voorspeld. Het is de sterkste afname sinds januari 2009. De import nam in december onverwacht met 3,9 procent af. Hier werd een stijging met 0,6 procent voorzien.

Nulgroei

De Franse economie zal in het eerste kwartaal van 2012 stagneren. Er zal sprake zijn van nulgroei, zo voorspelde de centrale bank van het land.

Beleggers wachten op de uitkomsten van het crisisberaad tussen de Griekse premier Lucas Papademos en de leiders van de Griekse regeringspartijen. De premier zal de partijleiders woensdag een eindvoorstel voorleggen dat ervoor moet zorgen dat het land in aanmerking blijft komen voor nieuwe noodleningen.

Adviesverlaging

In de AEX zakte bank en verzekeraar ING 0,5 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs. Uitzender Randstad profiteerde daarentegen van een adviesverhoging door Deutsche Bank en klom 1,7 procent.

In de MidKap steeg Wavin ruim 8 procent. Het Mexicaanse Mexichem neemt de Nederlandse buizenfabrikant over voor 10,50 euro per aandeel. Wavin beveelt het bod, dat werd verhoogd van 10 euro per aandeel, aan bij zijn aandeelhouders. Het overnamebod waardeert Wavin op ongeveer 531 miljoen euro.

SNS Securities

De bouwbedrijven BAM en Heijmans verloren respectievelijk 0,6 en 0,9 procent na adviesverlagingen door SNS Securities.

In Londen noteerde BHP Billiton 0,2 procent lager na publicatie van de halfjaarcijfers. De grootste mijnbouwer ter wereld liet daarbij weten zich minder zorgen te maken over de economische ontwikkelingen in Europa dan eind vorig jaar. BHP Billiton blijft daarnaast vertrouwen houden in de Chinese industrie.

De euro was 1,3270 dollar waard, tegen 1,3245 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg bijna 1 procent tot 99,30 dollar per vat en Brentolie klom 0,3 procent tot 116,50 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen