ANP26 nov '12 15:48Aangepast op 26 nov '12 16:53

Beurzen doen stapje terug

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen deden maandag een stapje terug. Na vijf winstbeurten op rij, besloten veel beleggers hun winsten te nemen. De ogen bleven gericht op Brussel, waar de onderhandelingen over verdere noodhulp aan Griekenland worden vervolgd. In Amsterdam begaf Boskalis zich op het overnamepad.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de late middaghandel 0,2 procent lager op 330,93 punten. De MidKap-index daalde 0,2 procent tot 516,34 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen 0,1 en 0,7 procent. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex 0,5 procent lager.

In Egypte krabbelde de beurs weer wat op met een plus van 2,6 procent. Zondag leidde de politieke crisis in het land nog tot een koersval van 10 procent.

Griekenland

De ministers van Financiën van de eurolanden praten maandag opnieuw over de mogelijkheid om Griekenland van de volgende tranche hulpleningen te voorzien. Vorige week mislukte een vergelijkbaar overleg. De Franse minister van Financiën Pierre Moscovici liet zondag weten dat de eurolanden ,,heel dichtbij'' een akkoord zijn over Griekenland.

In de AEX zakte Boskalis 0,2 procent. De baggeraar wil maritiem dienstverlener Dockwise overnemen voor in totaal 682 miljoen euro. Boskalis biedt 17,20 euro per aandeel. Dockwise liet in een reactie weten het 'ongevraagde' bod van Boskalis te bestuderen. Het aandeel Dockwise schoot 58,7 procent omhoog tot 16,92 euro.

Boskalis

Investeringsmaatschappij HAL klom 1,9 procent. De grootandeelhouder van Dockwise heeft toegezegd zijn belang van ongeveer 32 procent te verkopen aan Boskalis. Boskalis verwierf daarnaast via aankopen op de beurzen in Amsterdam en Oslo een belang van een kleine 22 procent in Dockwise. Daarmee heeft de baggeraar zich verzekerd van circa 54 procent van de aandelen van Dockwise.

Telecomconcern KPN was een van de grootste stijgers van de AEX met een plus van 3,9 procent na een adviesverhoging door Bank of America Merrill Lynch. Grootste daler was staalbedrijf ArcelorMittal met een min van 1,9 procent. ING zakte 0,7 procent. De bank en verzekeraar heeft een deel van de resterende staatssteun afgelost. In totaal werd 1,125 miljard euro terugbetaald.

De euro was 1,2960 dollar waard, evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 87,39 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen