ANP30 mrt '12 15:53Aangepast op 30 mrt '12 16:57

Beurzen positief richting einde kwartaal

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen stevenden vrijdag af op een positief einde van het eerste kwartaal. Na drie verliesbeurten op rij stapten koopjesjagers weer in de markt. Vooral grondstofbedrijven werden opgepikt.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,3 procent hoger op 322,01 punten. De MidKap-index klom 0,3 procent tot 541,33 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,6 procent. In New York stonden de beurzen een uur na opening verdeeld.

De ministers van Financiën van de eurozone besloten vrijdag in Kopenhagen het Europese financiële vangnet voor in problemen geraakte eurolanden te vergroten tot 800 miljard euro. Het financiële vangnet, bestaande uit het tijdelijke en het permanente noodfonds, zou aanvankelijk een maximale capaciteit hebben van 500 miljard euro.

ESM

De al eerder toegekende gelden aan Griekenland, Ierland en Portugal uit onder meer het tijdelijke noodfonds EFSF worden nu bij de nieuwe 500 miljard euro van het permanente noodfonds ESM opgeteld.

Beleggers hielden hun blik ook gericht op Madrid, waar de Spaanse regering de nieuwe begrotingsplannen bekendmaakte. Spanje voert dit jaar voor ruim 27 miljard euro aan bezuinigingen en lastenverzwaringen door. De regering bevriest de salarissen van ambtenaren en pakt onder meer de vennootschapsbelasting aan. Het btw-tarief blijft ongewijzigd.

Stijgers

Uitzender Randstad en staalbedrijf ArcelorMittal waren stijgers in de AEX met winsten van respectievelijk 1,2 en 0,7 procent. Bodemonderzoeker Fugro noteerde een plus van 2,2 procent. Bank en verzekeraar INGleverde een eerdere winst weer in en was met een verlies van 2,6 procent de grootste daler.

In de MidKap won ingenieursbureau Arcadis 1,4 procent. Heijmans steeg 0,6 procent. Het bouwbedrijf heeft een opdracht ter waarde van 22 miljoen euro gekregen van APM Terminals Rotterdam. VastgoedinvesteerderNSI stond onderaan met een min van 1,7 procent.

Kardan

Kardan verloor 1,6 procent. Het investeringsfonds heeft afgelopen jaar een verlies van 409 miljoen euro geleden. Het verlies, dat een jaar eerder nog beperkt bleef tot 29 miljoen euro, komt voor een groot deel door afschrijvingen op bezittingen in Midden- en Oost-Europa.

De euro was 1,3323 dollar waard, tegen 1,3260 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 103,40 dollar per vat en Brentolie klom ook 0,7 procent tot 123,24 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen