ANP29 mrt '12 07:24

JSF gaat VS ruim 1000 miljard kosten

EPA
EPA

WASHINGTON (AFN) - De ontwikkeling, bouw en onderhoud van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF) worden veel duurder dan gepland. Dat blijkt uit een intern document van het Amerikaanse ministerie van Defensie dat persbureau Reuters in handen heeft gekregen.

De totale kosten van de JSF zouden over de komende 50 jaar oplopen tot het enorme bedrag van omgerekend ruim 1000 miljard euro. Een jaar geleden werd uitgegaan van circa 750 miljard euro. De VS kopen daarvoor 2443 JSF-vliegtuigen bij fabrikant Lockheed Martin Corp. De toestellen, die officieel F-35 worden genoemd, moeten minstens 50 jaar mee kunnen. Alleen al het onderhoud van de vliegtuigen gaat 830 miljard euro kosten.

Nederland heeft tot nu toe 295,5 miljoen euro meebetaald aan de ontwikkeling van de vliegtuigen, die de verouderde F-16's zouden moeten vervangen. Nederland heeft echter nog geen besluit genomen over de aanschaf van de JSF, maar heeft al wel twee testtoestellen aangeschaft. Omdat Defensie het interne rapport niet heeft, kan het ministerie niet reageren op het bericht, zei een woordvoerster. Defensie wacht het jaarlijkse rapport van het Pentagon over de kosten van wapensystemen, waaronder de F-35, af. Minister Hans Hillen van Defensie zal op die gegevens reageren in zijn jaarrapport over de JSF dat hij begin juni naar de Tweede Kamer stuurt.

Verschillen

Omdat er belangrijke verschillen tussen de Amerikaanse en de Nederlandse situatie zijn, is het totale bedrag waarover nu wordt gesproken volgens de woordvoerster niet terug te rekenen tot Nederland. Zo rekenen de VS met een levensduur van 50 jaar, terwijl Nederland uitgaat van 30 jaar. Ook kopen de VS drie versies van de F-35. Nederland heeft belangstelling voor de ,,technisch minst gecompliceerde'' luchtmachtversie. Ook verschillen de onderhoudsplannen aanzienlijk, aldus Defensie.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Arjan El Fassed sprak van ,,slecht nieuws'' over de JSF. ,,De vertragingen en kostenstijgingen blijven binnenstromen.'' Hij is benieuwd of het kabinet ,,dit piramidespel met belastinggeld'' blijft verdedigen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen