ANP21 dec '12 09:30Aangepast op 21 dec '12 11:07

Huis Doorn en Loevestein teleurgesteld

DOORN (ANP) - De directies van Huis Doorn en Slot Loevestein zijn ,,zeer teleurgesteld'' dat de voorgenomen bezuinigingen op beide musea doorgaan. Directeur Herman Sietsma van Huis Doorn verwijt vooral VVD en PvdA dat ze de pogingen van andere partijen om alsnog geld te geven, niet hebben ondersteund.

Directeur Iens Stijns van Slot Loevestein voelt zich gestraft, omdat ze erin is geslaagd meer private financierders te vinden voor haar museum en nu te horen heeft gekregen dat ze dan wel met minder subsidie toe kan. ,,Dat is heel zuur.''

Maar de beide musea zijn nog niet verslagen. Huis Doorn heeft juridisch bezwaar gemaakt tegen de bezuinigingen. Bovendien heeft zich een Duitse stichting gemeld die wel meedenken over de toekomst van het kasteeltje, waarin de Duitse keizer Wilhelm II van 1918 tot aan zijn dood in 1941 woonde.

Slot Loevestein blijft gewoon open, meldt Stijns. Het slot behoudt enkele tonnen subsidie omdat het een nationaal monument is. Daarnaast verwacht de directie nieuw geld te kunnen vinden door meer nadruk te leggen op de rol van het slot als verdedigingswerk in de Hollandse Waterlinie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen