ANP16 aug '12 18:43

'Internetbankieren ABN AMRO soms onveilig'

HILVERSUM (AFN) - Internetbankieren met de e.dentifier2 van ABN AMRO in combinatie met een USB-kabel is onveilig. Dat meldt donderdag Nieuwsuur op basis van onderzoek van de Radboud Universiteit. Met dat apparaatje bevestigen klanten van de bank transacties bij het internetbankieren. Door kwaadaardige software te installeren kunnen cybercriminelen de betaling onderscheppen, aanpassen en doorsluizen naar hun eigen rekening.

Uit een testje bleek dat er niet 1 euro was overgemaakt, maar in feite een veel groter bedrag naar een persoon in Oekraïne die een computer in Nederland had gehackt. ,,We hebben e.dentifier2 uitvoerig getest en de blunder was zeer goed zichtbaar'', zegt een onderzoeker van de universiteit.

De universiteit zou een half jaar geleden de bank op de hoogte hebben gebracht van de problemen, maar die zou het haar klanten niet gemeld hebben.

In een verklaring aan Nieuwsuur zegt de bank echter stappen te hebben ondernomen om deze vorm van internetfraude tijdig te signaleren en tegen te gaan. Volgens de bank zijn er 2,5 miljoen e.dentifier2 in omloop, waarvan 20 procent met een USB-kabel wordt gebruikt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen