ANP3 mei '12 05:14

De Schreeuw van Munch brengt recordbedrag op

EPA
EPA

NEW YORK (ANP) - Het wereldberoemde schilderij De Schreeuw van de Noorse kunstenaar Edvard Munch is woensdag op een veiling in New York verkocht voor een recordbedrag van 119,9 miljoen dollar (ruim 91 miljoen euro). Nooit werd op een veiling meer betaald voor een kunstwerk, stelden kunstkenners na afloop.

De opbrengst overtrof alle verwachtingen. Zeven volhardende bieders bleven de prijs opdrijven, totdat na 12 minuten de hamer viel in veilinghuis Sotheby's. Een anonieme bieder die telefonisch meedeed aan de veiling heeft het doek gekocht.

Edvard Munch (1863-1944) maakte in totaal vier versies van De Schreeuw. Het nu geveilde werk is als enige in particuliere handen. De verkoper is een Noorse zakenman, wiens vader bevriend was met Munch. De andere drie Schreeuwen hangen in Noorse musea. Eén ervan werd in 2004 gestolen en twee jaar later teruggevonden.

Inspiratie

Op de lijst van het geveilde schilderij beschreef Munch hoe hij zijn inspiratie opdeed. ,,Ik liep met twee vrienden over de weg. De zon ging onder - de lucht kleurde bloedrood en ik voelde een zweem van melancholie - Ik stond stil, doodmoe - over de blauwzwarte fjord en stad hingen bloed en tongen van vuur. Mijn vrienden liepen door, ik bleef achter - rillend van angst - Ik voelde de grote Schreeuw in de Natuur.''

Een schilderij uit 1941 van Pablo Picasso bracht op de veiling 26 miljoen dollar op (19,8 miljoen euro). Daarmee voldeed het werk Femme assise dans un fauteuil (Vrouw gezeten in stoel) aan de schatting die vooraf was gemaakt. Vooraf was een opbrengst van tussen de 20 en 30 miljoen dollar voorspeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen