ANP27 mrt '12 07:51Aangepast op 27 mrt '12 08:37

'Hoger begin voor Amsterdamse beurs'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs zal dinsdag hoger openen in navolging van de koerswinsten op Wall Street. Ook de andere Europese beurzen zullen de winsten van een dag eerder verder uitbreiden. De risicobereidheid onder beleggers is toegenomen door de hoop op verdere stimuleringsmaatregelen in de Verenigde Staten.

,,De AEX opent zo'n 1 punt hoger in navolging van de stevige winsten op Wall Street en een beduidend hoger beeld in Azië. De weg van de minste weerstand loopt na de woorden van Bernanke weer naar boven. De afkoeling op de beurzen lijkt daarmee achter de rug. De rally zal worden voortgezet indien het Amerikaanse consumentenvertrouwen, dat later op de dag volgt, sterk uitvalt'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Volgens de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zijn de pogingen om in heel Europa een belasting op financiële transacties in te voeren gedoemd te mislukken. ,,We krijgen het gewoon niet voor elkaar'', zei Schäuble over de belasting die Duitsland en Frankrijk in de hele Europese Unie willen invoeren. Onder meer Nederland en Groot-Brittannië zien de heffing op alle financiële transacties niet zitten.

Kapitaalpositie

Luchtvaartmaatschappij Air France moet in de komende 2 jaar zijn kapitaalpositie versterken. Dat meldde de Franse krant La Tribune. De verordening zou komen van externe accountants, die tot de conclusie zijn gekomen dat de vermogenspositie van het Franse deel van luchtvaartcombinatie Air France-KLM niet aan de Franse boekhoudregels voldoet.

In het Verre Oosten lieten de beurzen dinsdag stevige winsten zien. Net als in Europa en New York kregen de koersen steun van uitspraken van Fed-voorzitter Ben Bernanke. In Tokio sloot de Nikkei 2,4 procent hoger en keerde daarmee terug op het niveau van voor de verwoestende aardbeving en tsunami op 11 maart 2011.

Werkloosheid

De Europese en Amerikaanse beurzen sloten maandag met flinke winsten. Bernanke voedde de hoop op nieuwe stimuleringsmaatregelen voor de economie met sombere uitspraken over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Volgens de centralebankpresident is een sterkere economische groei nodig om de werkloosheid in de Verenigde Staten verder terug te kunnen dringen.

In Amsterdam eindigde de AEX-index 1,2 procent hoger op 330,23 punten. De MidKap klom 1,6 procent tot 551,44 punten. In Parijs en Londen wonnen de graadmeters 0,7 en 0,8 procent. De DAX-index in Frankfurt klom 1,2 procent.

Dow Jones

Op Wall Street sloot de Dow-Jonesindex 1,2 procent hoger op 13.241,63 punten. De brede S&P 500-index steeg 1,4 procent tot 1416,51 punten en technologiegraadmeter Nasdaq klom 1,8 procent tot 3122,57 punten.

De euro was dinsdag voor opening van de effectenbeurzen 1,3354 dollar waard, tegen 1,3325 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 106,93 dollar per vat en Brentolie zakte ook 0,1 procent tot 125,54 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen