ANP17 jan '12 06:32

Monti wil hulp van eurozone bij dure leningen

EPA
EPA

ROME (ANP) - Leiders van de eurozone moeten meer doen om de kosten van leningen te verminderen voor Italië. Volgens premier Mario Monti is dat ook in het eigen belang van de Europese landen die geld uitlenen, zoals Duitsland. Hij zegt dat dinsdag in een interview met de Financial Times.

Volgens Monti moeten schuldeisers inzien dat er op het gebied van economisch beleid de laatste tijd veel vooruitgang is geboekt door Italië. Hij stelde ,,een zichtbare verbetering'' te willen zien van de rente op 10-jarige Italiaanse leningen. Die ligt al maandenlang op ongeveer 7 procent. Eerder zei Monti al te hopen dat de rente zou dalen tot ,,zinnige'' niveaus.

De hoge rente maakt het volgens veel economen voor Italië onmogelijk om op lange termijn aan de financiële verplichtingen te voldoen.

Monti zei verder: ,,Als deze sterke beweging in de richting van discipline en stabiliteit niet wordt herkend, dan zal een krachtige terugslag volgen in de landen die zich zwaar inspannen voor meer discipline.'' Hij ging niet in op de mogelijke reacties van die landen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen