ANP9 mei '12 17:56

Zorg om Griekenland speelt beurzen parten

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenmarkten zijn woensdag overwegend met verlies gesloten. Zorgen over de politieke situatie in Griekenland drukten de stemming. Onduidelijk is of een regering gevormd kan worden die bereid is zich te houden aan internationale afspraken om uit de schuldencrisis te komen.

In Amsterdam daalde de toonaangevende AEX-index 0,2 procent tot 300,07 punten. De MidKap-index verloor 1,5 procent tot 490,28 punten. De hoofdgraadmeters in Londen en Parijs daalden respectievelijk 0,4 en 0,2 procent, die in Frankfurt daarentegen steeg met 0,4 procent.

Daarmee vielen de verliezen uiteindelijk mee. Tijdens de middaghandel stonden de graadmeters nog veel dieper in het rood. Met name in Madrid, waar de hoofdindex uiteindelijk 2,8 procent verloor, moesten de banken het ontgelden. De Spaanse overheid wil dat banken in het land meer geld opzij zetten om reserves op te bouwen tegen de malaise op de vastgoedmarkt.

Veel cijfers

In Amsterdam was ING een van de vele bedrijven die met cijfers kwamen. De bank en verzekeraar zag de winst in het afgelopen kwartaal aanzienlijk dalen door de aanhoudende onrust op de financiële markten. Beleggers waren desondanks tevreden over de resultaten en stuurden het aandeel 1,7 procent hoger. ING behoorde daarmee tot de sterkste stijgers in de AEX.

De uitblnker onder de hoofdfondsen was opnieuw KPN met een stijging van 1,9 procent. Het telecomconcern maakte een dag eerder al een grote koerssprong nadat de Mexicaanse branchegenoot América Móvil had laten weten een groot belang te willen nemen. PostNL was opnieuw de grootste daler met een verlies van 7 procent. De postbezorger verloor dinsdag al 6,5 procent na tegenvallende kwartaalcijfers.

De vrees voor een nieuwe escalatie van de schuldencrisis duwde de euro tot het laagste niveau sinds eind januari. De eenheidsmunt was 1,2950 dollar waard, tegen 1,3020 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,8 procent tot 96,25 dollar per vat die van en Brentolie daalde 0,2 procent, tot 112,56 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen