ANP12 dec '12 09:19Aangepast op 12 dec '12 09:45

AEX lager in afwachtende markt

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam zakte woensdag na een vlakke opening licht in het rood. Ook de andere Europese beurzen lieten overwegend kleine verliezen zien. Beleggers houden hun kruit droog in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,1 procent lager op 343,73 punten. De MidKap-index noteerde nagenoeg onveranderd op 529,75 punten. De beurs in Frankfurt klom 0,1 procent. Londen zakte 0,1 procent en Parijs verloor 0,2 procent.

De Amerikaanse centrale bank maakt later op de dag de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering bekend. Verwacht wordt dat de Federal Reserve (Fed) daarbij een nieuw programma voor de aankoop van obligaties aankondigt.

Grootste stijger

Grootste stijger in de AEX was luchtvaartgroep Air France-KLM met een winst van 0,9 procent. Bodemonderzoeker Fugro was de grootste daler met een min van 2,8 procent na een adviesverlaging door UBS.

In de MidKap ging softwarebedrijf Unit4 aan kop met een plus van 1,8 procent. Grootste daler was voedingsmiddelenbedrijf Wessanen met een verlies van 2,2 procent.

Moody's

Een rapport van kredietbeoordelaar Moody's over de bankensector had weinig effect op de Nederlandse financiële fondsen. Moody's stelde daarin negatief te blijven over de vooruitzichten voor de Nederlandse bankensector. AEX-fonds ING bleef onveranderd, SNS Reaal verloor in de MidKap 0,1 procent.

In Madrid zakte Inditex 1 procent ondanks dat het Spaanse kledingconcern de economische problemen in Europa goed lijkt te doorstaan. In de eerste 9 maanden van 2012 boekte de eigenaar van winkelketen Zara 27 procent meer winst. De groei is onder meer te danken aan nieuwe winkels in snelgroeiende markten als China. De resultaten lagen in lijn met de verwachtingen van analisten.

De euro was 1,3000 dollar waard, tegen 1,2990 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 86,09 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen