ANP23 aug '12 09:39

'Afwaardering BAM veel groter dan verwacht'

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - Bouwbedrijf BAM waardeerde zijn vastgoedactiviteiten met 398 miljoen euro af, een veel groter bedrag dan analisten voorzagen.

BAM schreef 247 miljoen euro af op zijn vastgoedportefeuille, vrijwel geheel op de grondbank, en 150 miljoen euro op goodwill. ,,De omvang van BAM's afwaardering op de grondbank is veel hoger dan wij en de markt voorzagen'', aldus SNS Securities. Het effectenhuis tekent wel aan dat de afwaardering verband houdt met zorgen over de waardering van de grondbank. ,,Wij denken dat dat positief is.''

SNS vindt daarnaast dat de operationele resultaten lager zijn dan verwacht en ook de prognose van een winst voor belastingen en bijzondere waardeverminderingen uit voortgezette operationele activiteiten van minimaal 100 miljoen euro dit jaar is mager. SNS stelt zijn taxaties te zullen verlagen ,,maar we blijven positief ten aanzien van het aandeel''. SNS heeft een 'accumulate'-advies.

Conservatiever scenario

Rabobank rekende op een afwaardering van 225 miljoen euro op de vastgoedportefeuille en 100 miljoen euro aan goodwill. Ook voor Rabo is de afwaardering ,,zelfs nog groter dan verwacht''. De bank vindt het positief dat BAM een conservatiever scenario voor de Nederlandse woningmarkt hanteert ,,maar de omvang van de afwaardering zal de markt in negatieve zin verrassen en het nettoverlies van 251 miljoen euro voedt onzekerheid over het dividend''.

Rabo concludeert op basis van de operationele resultaten dat BAM de boel onder controle heeft onder moeilijke marktomstandigheden. De bank herhaalde zijn 'buy'-advies.

Vlak voor 9.30 noteerde BAM 5,5 procent lager op 2,43 euro, terwijl de MidKap-index 0,3 procent steeg tot 513,14 punten.

Gerelateerde artikelen