ANP30 aug '12 14:44Aangepast op 30 aug '12 15:05

Egypte en Iran overleggen

TEHERAN (ANP) - De presidenten van Egypte en Iran, respectievelijk Mohammed Mursi en Mahmoud Ahmadinejad, hebben donderdag in Teheran gesproken over de conflicten in de regio en over het herstel van de diplomatieke betrekkingen.

Iran verbrak na de Islamitische Revolutie van 1979 de banden met Egypte. Reden was dat de toenmalige Egyptische president, Anwar al-Sadat, vrede had gesloten met Israël.

De laatste sjah van Perzië, Mohammad Reza Pahlavi, vond een toevlucht in Egypte. Hij stierf er in 1980 en werd op bevel van Sadat met groot eerbetoon begraven in Caïro. Sadat werd in 1981 vermoord. Het Iraanse regime noemde een straat in Teheran naar de moordenaar.

Het sjiitische Iran werd met de revolutie de voorhoede van het radicale en fel antiwesterse islamisme. Sadats opvolger, de prowesterse Hosni Mubarak, onderdrukte de politieke islam hard. Na de val van Mubarak is Mursi, kandidaat van de belangrijkste islamitische beweging in het soennitische Egypte, de Moslim Broederschap, tot president gekozen.

Gerelateerde artikelen