ANP20 jan '12 10:27Aangepast op 20 jan '12 10:53

'IMF veel somberder over eurozone'

LONDEN (AFN) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn verwachtingen voor de internationale economische groei stevig verlaagd. Dat meldde de Britse krant The Daily Telegraph op basis van een uitgelekt document. Daarin staan de prognoses die het IMF volgende week presenteert.

Volgens de krant gaat het IMF er nu vanuit dat de economieën van de eurolanden dit jaar gemiddeld met 0,5 procent krimpen. In september vorig jaar voorspelde het fonds nog een groei van 1,1 procent. Voor de hele wereldeconomie wordt nu een groei verwacht van 3,3 procent, in plaats van de eerder voorspelde vooruitgang met 4 procent.

Vooral de vooruitzichten voor Zuid-Europese landen zijn slecht. Het IMF voorspelt voor Italië een economische krimp van 2,2 procent en voor Spanje van 1,7 procent. Deze landen worden hard geraakt door de forse bezuinigingen die ze dit jaar moeten doorvoeren.

Vertrouwen

De prognose voor de Verenigde Staten bleef ongewijzigd. De grootste economie ter wereld groeit volgens het IMF dit jaar met 1,8 procent. Voor China wordt een groei van 8,2 procent voorspeld, tegen 9 procent bij de vorige raming.

Politici moeten het vertrouwen herwinnen en de crisis in de eurozone beëindigen, stelt het IMF in het rapport. De Europese Centrale Bank (ECB) moet zijn ondersteunende beleid daarbij uitbreiden om een verdere achteruitgang van de kredietverlening te voorkomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen