ANP17 jan '12 11:09Aangepast op 17 jan '12 11:46

Inflatie eurozone omlaag in december

LUXEMBURG (AFN) - De inflatie in de eurozone is in december gedaald naar 2,7 procent op jaarbasis van 3 procent in november. Dat blijkt uit cijfers van het Europees statistisch bureau Eurostat die dinsdag uitkwamen.

De inflatie valt iets lager uit dan economen hadden verwacht. Zij gingen uit van 2,8 procent. In december 2010 kwam de inflatie in de eurolanden nog uit op 2,2 procent. De geldontwaarding in de gehele EU van 27 landen bedroeg vorige maand op jaarbasis 3 procent, tegen 3,4 procent in november.

In de EU werd de laagste inflatie gemeten in Zweden (0,4 procent) en Malta (1,3 procent). De hoogste inflatieniveaus in de EU kwamen voor rekening van Slowakije (4,6 procent), Polen (4,5 procent) en Cyprus (4,2 procent.

Inflatiedoelstelling

Het is voor het eerst sinds september dat de inflatie in de eurozone weer onder de 3 procent daalt. De inflatie in het eurogebied ligt nu al wel 13 maanden op rij hoger dan 2 procent, het niveau dat de Europese Centrale Bank (ECB) als inflatiedoelstelling hanteert.

De lagere inflatie biedt de ECB meer bewegingsruimte om de rente verder te verlagen. Sinds november verlaagde de ECB de rente met een half procentpunt tot 1 procent. De verwachting is dat de rente in februari of maart tot onder de 1 procent wordt verlaagd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen