ANP11 jun '12 11:58

Beurzen opgelucht na Spaanse steun

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen wisten maandag stevige winsten te boeken. Beleggers reageerden opgelucht op de steun die Spanje werd toegezegd. Europese landen beloofden Spanje tot 100 miljard euro aan leningen om de ondergang van de bankensector in het land te voorkomen.

,,De beurzen zijn positief gestemd door de hulp aan de Spaanse bankensector. De politiek heeft dit keer niet tot het laatste moment gewacht om in te grijpen en schetst daarmee het beeld dat Europa de schouder eronder zet. Of het herstel zal aanhouden is nog de vraag, maar het zorgt in ieder geval voor enige opluchting'', aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 1,4 procent hoger op 295,69 punten. De MidKap-index klom 0,7 procent tot 502,21 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tussen 1 en 1,8 procent.

Spaanse banken

In Madrid won de hoofdgraadmeter 2,7 procent. De Spaanse banken Santander en BBVA stegen 3,8 en 4,4 procent. De markten waren gerustgesteld dat Spanje de financiering van de banken heeft veiliggesteld voordat de Griekse verkiezingen op 17 juni roet in het eten kunnen gooien. Op de obligatiemarkt zakte de rente op 10-jarige Spaanse obligaties daardoor tot 6,1 procent.

Ook elders in Europa profiteerden de financiële fondsen van de toegezegde noodhulp aan de Spaanse banken. In Parijs stegen BNP Paribas en Crédit Agricole 2,2 en 3,8 procent. In Frankfurt wonnen Deutsche Bank enCommerzbank respectievelijk 3 en 2,2 procent.

ING

In de AEX ging bank en verzekeraar ING aan kop met een winst van 4,5 procent. Bank en verzekeraar SNS Reaal was de grootste stijger in de MidKap met een plus van 3 procent.

KPN won 0,5 procent. Volgens de zakenkrant Financial Times (FT) neemt het telecomconcern binnen 2 weken een besluit over zijn Duitse dochter E-Plus. Door E-Plus te gelde te maken hoopt KPN de aandeelhouders tevreden te stellen, zodat zij niet ingaan op een ongevraagd bod van het Mexicaanse América Móvil.

Nokia

In Helsinki zakte Nokia 1,6 procent. Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung ontkende geïnteresseerd te zijn in een overname van Nokia. Afgelopen vrijdag steeg de Finse mobieltjesfabrikant 6 procent door geruchten over een mogelijk overnamebod.

De euro was 1,2567 dollar waard, tegen 1,2490 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 1,1 procent tot 85,04 dollar per vat en Brentolie steeg bijna 1 procent tot 100,38 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen