ANP20 dec '12 14:39Aangepast op 20 dec '12 15:43

ICE doet bod op NYSE Euronext

ANP
ANP

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse grondstoffen- en energiebeurs IntercontinentalExchange (ICE) wil beursbedrijf NYSE Euronext overnemen voor 8,2 miljard dollar. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend. De besturen van ICE en NYSE Euronext, onder meer eigenaar van de Amsterdamse aandelenbeurs, staan unaniem achter het bod.

ICE biedt 33,12 dollar per aandeel NYSE. Dat is ongeveer 38 procent meer dan de slotkoers van het aandeel op woensdag. In 2011 wilden ICE en de technologiebeurs Nasdaq nog NYSE Euronext met een vijandig bod van 11 miljard dollar overnemen, maar dat werd tegengehouden door de Amerikaanse autoriteiten omdat die combinatie te dominant zou worden. ICE en Nasdaq wilden met hun bod op NYSE Euronext een overnamepoging door Deutsche Börse dwarsbomen. Het fusieplan van NYSE Euronext en de exploitant van de beurs in Frankfurt werd in februari van dit jaar afgewezen door de Europese Commissie.

De aandeelhouders van NYSE Euronext krijgen drie opties. Ze kunnen ervoor kiezen het bod per aandeel volledig in contanten uitgekeerd te krijgen of in 0,2581 aandeel ICE per aandeel NYSE Euronext. De derde mogelijkheid is een mix van 11,27 dollar in contanten en 0,1703 aandeel ICE. Hierbij geldt een maximum van 2,7 miljard dollar in contanten en 42,5 miljoen aandelen ICE.

Winstgroei

De beoogde overname wordt naar verwachting in de tweede helft van 2013 afgerond. In het eerste jaar daarna zal de meerderheid van verwachte kostenbesparingen ter waarde van 450 miljoen dollar worden gerealiseerd. De samensmelting zal in het eerste jaar na afronding leiden tot een winstgroei van meer dan 15 procent.

Zowel Europese als Amerikaanse toezichthouders moeten de transactie goedkeuren. Het is nog onduidelijk of er onderdelen afgestoten moeten worden om groen licht voor de overname te krijgen. Zakenkrant Wall Street Journal berichtte eerder op de dag dat ICE na de overname de Euronext-beurzen in Amsterdam, Brussel, Parijs en Lissabon wil afstoten middels een beursgang. Een woordvoerster van de Euronext Amsterdam wilde geen commentaar geven op de toekomst van de beurs aan het Damrak.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen