ANP20 okt '12 20:56

Ajax moet weer in achtervolging

ANP
ANP

ALMELO (ANP) - Ajax lijkt voor het derde seizoen op rij veroordeeld tot een inhaalrace. De kampioen leek zaterdag op weg naar een eenvoudige zege bij Heracles Almelo, maar verspeelde in de laatste 10 minuten van de reguliere speeltijd een voorsprong van 1-3 (eindstand: 3-3).

Thomas Bruns gaf in de 80e minuut met een prachtig schot het startschot voor een krachtig slotoffensief. Ajax wankelde plotseling, maar leek met de schrik vrij te komen, totdat invaller Luis Pedro namens Heracles in de slotminuut alsnog doeltreffend uithaalde.

Lang leek er niets aan de hand voor Ajax. Trainer Frank de Boer gaf Lasse Schöne weer eens een basisplaats en kreeg daar geen spijt van. De Deen reageerde na 11 minuten attent op een voorzet van Niklas Moisander. Hij leek op weg naar de openingstreffer, maar het was uiteindelijk verdediger Ben Rienstra die de bal achter zijn eigen doelman Remko Pasveer werkte (0-1). Schöne scoorde na 25 minuten wel helemaal op eigen kracht. De van NEC overgekomen middenvelder stifte de bal na goed voorbereidend werk van Siem de Jong in het uiterste hoekje van het doel: 0-2.

Zware duels

Schöne kreeg een basisplaats omdat Ryan Babel met het oog op de zware duels van komende week met Manchester City en Feyenoord aanvankelijk rust kreeg. Babel maakte na rust alsnog zijn opwachting als linksbuiten. Hij verving Derk Boerrigter, die maar op zoek blijft naar zijn goede vorm van het begin van het vorige seizoen.

Ajax speelde niet groots in Almelo. De formatie sprong voor rust wel uiterst efficiënt met de kansen om. Dat kon aanvankelijk niet worden gezegd over Heracles, dat voor rust ook twee keer dichtbij een treffer was. Lerin Duarte kopte eenmaal rakelings over. Hij raakte na 26 minuten ook de buitenkant van de paal.

Scrimmage

Heracles kreeg na een uur voor het eerst het gevoel dat het een dreigende nederlaag alsnog kon voorkomen. Mike te Wierik zag de bal na een scrimmage in het strafschopgebied zo maar voor zijn voeten belanden. De verdediger bedacht zich geen moment en schoot meteen raak (1-2). Het antwoord van Ajax volgde binnen een minuut. Ryan Babel bracht doelman Pasveer in de problemen. Schöne miste nog, maar Tobias Sana werkte de bal uiteindelijk wel in het doel (1-3).

De wedstrijd leek beslist, totdat Bruns voor 2-3 zorgde en Pedro de tegenstander uit Amsterdam met een slecht gevoel richting de duels met Manchester City en Feyenoord liet toeleven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen