ANP29 okt '12 16:24Aangepast op 29 okt '12 16:45

Werkloosheid hoger door regeerakkoord

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet van VVD en PvdA bezuinigt de komende jaren netto 15 miljard euro. De werkloosheid komt in 2017, aan het einde van de regeerperiode, uit op 5,75 procent, 0,9 procentpunt hoger dan tot nu toe werd verwacht. Het begrotingstekort in 2017 komt uit op 1,5 procent.

Dat blijkt uit de doorrekening van het regeerakkoord door het Centraal Planbureau. De koopkracht wijkt door de plannen niet af van de verwachtingen tot nu toe. Wel pakken de plannen gunstiger uit voor lage inkomens in vergelijking met hoge inkomens, met name voor uitkeringsgerechtigden.

Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) meldden maandag bij de presentatie van hun regeerakkoord dat mensen met een inkomen tot modaal er de komende jaren 0,2 procent op vooruit gaan. Mensen met een inkomen boven 100.000 euro gaan er 0,6 procent op achteruit.

Voor Rutte was de nivellering in inkomensverschillen een concessie, zei hij. Samsom zei dat de rekening van de economische crisis betaald moest worden en dat dat nu eerlijk is verdeeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen