ANP15 feb '12 14:33Aangepast op 15 feb '12 15:43

Explosieve toename in smartphoneverkoop

EGHAM (AFN) - In het vierde kwartaal van vorig jaar zijn wereldwijd 149 miljoen smartphones over de toonbank gegaan, 47 procent meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van marktonderzoeker Gartner.

Daarmee kwam het totaal aantal verkochte smartphones vorig jaar op 472 miljoen, een stijging van 58 procent ten opzichte van 2010. Van alle mobiele apparaten viel vorig jaar 31 procent onder desmartphone-categorie.

Apple was in het laatste kwartaal van 2011 met een marktaandeel van 23,8 procent de populairste maker van 'slimme telefoons'. Ook over heel 2011 was het Amerikaanse concern marktleider met een marktaandeel van 19 procent. De sterke cijfers zijn vooral te danken aan de populariteit van het merk in Europa en Noord-Amerika. Na Apple waren de Aziatische merken Huawei en ZTE de sterkste stijgers in het vierde kwartaal.

Apple en Samsung

Volgens de Gartner-onderzoekers blonken Apple en Samsung vorig jaar duidelijk uit in het smartphone-segment. In het vierde kwartaal verkocht Apple 35,5 miljoen smartphones. Grootste concurrent Samsung verkocht er 34 miljoen.

LG, Sony Ericsson, Motorola en Research in Motion (RIM) worstelden vorig jaar om hun verkopen en winsten te verbeteren. Zo daalden de verkopen van RIM, producent van BlackBerries, met 10,7 procent in het laatste kwartaal. De vertraging met de introductie van het platform BlackBerry 10 heeft het merk geen goed gedaan, aldus de onderzoekers.

Eerder bleek uit onderzoek van IDC al dat Apple eind 2011 de derde plek innam op de totale mobieltjesmarkt, na Nokia en Samsung.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen