ANP12 mrt '12 14:31

Ouders houden spreekrecht in zedenzaak

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De ouders van slachtoffertjes mogen in de rechtszaal vertellen wat de Amsterdamse zedenzaak voor ze heeft betekend. De rechtbank blijft bij haar eerdere besluit om hun het spreekrecht toe te kennen. De advocaten van Robert M. en Richard van O. hadden gevraagd om op dit besluit terug te komen, maar dat werd maandagmiddag verworpen.

De raadslieden van de verdachten kwamen met hun verzoek naar aanleiding van een recent arrest van de Hoge Raad. Die had geoordeeld dat niet de rechter, maar alleen de wetgever het spreekrecht (dat normaal alleen voor slachtoffers geldt) mag uitbreiden.

Volgens de rechtbank zijn de zaak bij de Hoge Raad en de zedenzaak echter niet te vergelijken. Zo ging het bij de Hoge Raad om de vriendin van een slachtoffer.

Uniek

Daarnaast is de zedenzaak zo uniek, dat de wetgever bij het maken van de huidige regeling die niet voor ogen kon hebben gehad.

De rechtbank oordeelde ook dat advocaat Richard Korver niet het woord mag voeren namens een aantal ouders die hij vertegenwoordigt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen