ANP16 mrt '12 15:39

Rinnooy Kan terug naar academische wereld

Alexander Rinnooy Kan. ANP
Alexander Rinnooy Kan. ANP

DEN HAAG (AFN) - Na bijna 6 jaar voorzitter te zijn geweest houdt Alexander Rinnooy Kan het voor gezien bij de Sociaal-Economische Raad (SER) om hoogleraar te worden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij stelde eind vorig jaar het kabinet nog voor een luxeprobleem door te solliciteren naar de functie van vicevoorzitter van de Raad van State. Dat moest daardoor kiezen uit twee zwaargewichten die hun sporen verdiend hadden in bestuurlijk Nederland, want de andere kandidaat was CDA-minister Piet Hein Donner.

De 62-jarige Rinnooy Kan liet vrijdag weten altijd al de hoop te hebben gehad aan het einde van zijn loopbaan terug te keren naar een academische omgeving. Hij studeerde wiskunde in Leiden en econometrie in Amsterdam. In 1980 werd hij hoogleraar Operationeel Onderzoek in Rotterdam, om 6 jaar later de belangrijkste post te gaan bekleden bij de Erasmus Universiteit, rector magnificus. Ruim 10 jaar later werd hij voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO. In 1996 maakte Rinnooy Kan de overstap naar het bedrijfsleven door toe te treden tot de raad van bestuur van het bank- en verzekeringsconcern ING.

Na 10 jaar ING ging de in Den Haag geboren Rinnooy Kan naar de SER, het adviesorgaan dat hij als werkgeversvoorzitter goed had leren kennen. Rinnooy Kan benadrukte steeds het belang van de Nederlandse overlegeconomie en keek met zorg naar de verwikkelingen rond het pensioenakkoord. Daarin stonden werkgevers en vakbonden lang lijnrecht tegenover elkaar. Toen toch een akkoord bereikt was, leidde dat tot een crisis bij de vakcentrale FNV.

In 1991 liet Rinnooy Kan zich eens ontvallen ,,snurkend lid'' te zijn van D66. Na de vorige verkiezingen, die zouden leiden tot het kabinet-Rutte, werd gespeculeerd over een coalitie met D66. Rinnooy Kan werd toen genoemd als mogelijk minister, omdat hij bekendstond om zijn bestuurlijke kwaliteiten en kennis van dossiers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen