ANP27 mrt '12 10:17

Hond zoekt in trein naar geldkoeriers

ANP
ANP

DRIEBERGEN (ANP) - Criminelen die met grote sommen geld de trein pakken, moeten oppassen. Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) speurt sinds kort in treinen en op stations met een speciaal getrainde herdershond naar crimineel verkregen geld. Het KLPD bevestigde dinsdag een bericht hierover in Sp!ts

Nederlandse opsporingsdiensten hebben in de strijd tegen witwaspraktijken al geldhonden die onder meer in goederen- en bagagedepots en woningen kunnen ruiken of er veel geld aanwezig is. Deze geldhond herkent echter of mensen grote bedragen bij zich hebben, zoals een drughond dat ook kan met drugs.

,,Iemand met een paar bankbiljetten in zijn portemonnee hoeft niet bang te zijn’’, verzekert een woordvoerder van het KLPD. Bij welk bedrag de hond aanslaat, wil hij niet zeggen. De viervoeter selecteert slechts. De politie onderzoekt vervolgens bij de persoon onder meer de wijze waarop het geld wordt vervoerd en wat voor bankbiljetten worden gebruikt om zo te kijken of het mogelijk om crimineel geld gaat.

Wie denkt dat criminelen zich uitsluitend per luxeauto verplaatsen, heeft het mis. ,,Geldkoeriers nemen ook het vliegtuig, de boot en de trein’’, aldus de woordvoerder. Vorig jaar heeft de Nationale Recherche een bedrag van 10 miljoen euro onderschept dat door koeriers werd vervoerd. ,,Misdaad mag niet lonen’’, is het devies.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen