ANP16 aug '12 21:33Aangepast op 16 aug '12 22:20

Merkel en Cisco geven Wall Street vaart

NEW YORK (ANP) - De beurzen op Wall Street sloten donderdag met winsten. Beleggers waren in een goede stemming door positief bedrijfsnieuws en opmerkingen van de Duitse bondskanselier Angela Merkel die werden opgevat als steun voor een actievere opstelling van de Europese Centrale Bank (ECB).

De Dow-Jonesindex eindigde 0,7 procent hoger op 13.250,11 punten. De S&P 500-index kreeg er eveneens 0,7 procent bij tot 1415,51 punten en sloot op de hoogste stand in ruim vier maanden.TechnologiebeursNasdaq kreeg er 1 procent bij tot 3062,39 punten.

Tijdens een bezoek aan Canada bevestigde Merkel dat ECB-president Mario Draghi er ,,alles aan zal doen'' om de euro te redden. Zij riep ook op tot een verdere politieke en economische integratie. Sommige handelaren vatten dat op als een teken dat Duitsland zijn verzet tegen een nog grotere rol van de ECB in het bestrijden van de schuldencrisis en hulpverlening aan zwakke eurolanden zal laten varen.

Cisco Systems

Daarnaast kreeg de handel ook steun van positief bedrijfsnieuws. Cisco Systems kreeg er 9,6 procent bij, nadat de onderneming meldde het dividend met 75 procent te verhogen na de sterke resultaten die woensdag naar buiten kwamen.

,,De plus van vandaag is dat mensen zich nu realiseren dat wij echt in een opwaartse trend zitten'', aldus een analist. De marktvorser bleef wel enigszins sceptisch. ,,Sommige zeggen dat wij een muur van zorgen aan het beklimmen zijn. Ik denk dat wij een muur van lage verwachtingen opklimmen. Als niemand iets goeds verwacht, is het makkelijk om te stijgen op ieder nieuwtje''.

Facebook

Wal-Mart zakte wel 3,1 procent. Het grootste detailhandelsconcern ter wereld zag de winst in het tweede kwartaal toenemen dankzij een stijgende verkoop op de Amerikaanse thuismarkt. De winst viel iets hoger uit dan verwacht. Wal-Mart waarschuwde echter dat de resultaten in het derde kwartaal mogelijk licht onder de verwachtingen van analisten kunnen uitkomen.

Ook Facebook ging flink onderuit. Het aandeel van de sociale mediasite daalde 6,3 procent in waarde nadat een zogenoemde lock-upperiode afliep. Er kwamen donderdag zo'n 270 miljoen aandelen op de markt nadat de periode waarin bepaalde nieuwe aandeelhouders hun stukken niet mochten verkopen afliep. Analisten vrezen voor een verdere waardedaling van het aandeel.

Amerikaanse olie

Amerikaanse beleggers blijven overigens hun vizier vooral gericht houden op de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole, die eind augustus wordt gehouden, in de hoop meer duidelijkheid te krijgen over het toekomstige monetaire beleid.

De euro was 1,2360 dollar waard, tegen 1,2355 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 95,21 dollar. Brentolie werd 0,6 procent duurder tot 116,95 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen