ANP20 aug '12 08:55

Sana kan zijn geluk niet op bij Ajax

ANP
ANP

NIJMEGEN (ANP) - Als een kind in een snoepwinkel dribbelde Tobias Sana zondag in een snikheet Goffert-stadion door de gammele defensie van NEC. De zoon van een vader uit Burkina Faso en Zweedse moeder kon zijn geluk niet op. Hij besefte ook nauwelijks wat hem overkwam.

Sana droeg met twee treffers bij aan de onverwacht ruime uitzege van Ajax (6-1). Tijdens 47 competitieduels voor zijn vorige club IFK Göteborg vond hij slechts driemaal het doel. Logisch dus dat hij na het laatste fluitsignaal van arbiter Pieter Vink vlak voor de tribune met Ajax-fans uit zijn dak ging. ,,Sana, Sana, Sana'', zongen de supporters. De bejubelde aanvaller danste op het ritme van de yell.

,,Iedereen bij Ajax is zo lief'', lachte Sana nadat hij ook nog eens tot man van de wedstrijd was verkozen. ,,Ik heb ook echt het gevoel dat mijn kwaliteiten bij Ajax tot uiting komen. Ik wil dribbelen en acties maken. Dat mag van meneer De Boer.''

Luciano Narsingh

Ajax wilde eigenlijk Luciano Narsingh terug naar Amsterdam halen. De landskampioen weigerde echter ruim 4 miljoen euro aan sc Heerenveen te betalen. Er is de nieuwe beleidsbepalers veel aan gelegen dat Ajax in de toekomst ook zonder inkomsten uit de Champions League winst maakt.

Stefan Pettersson attendeerde zijn oude club op Sana, een 23-jarige dribbelaar die bij IFK Göteborg zo weinig naam had gemaakt dat landgenoten Rasmus en Viktor Elm (Ex-AZ en AZ) nog nooit van hem hadden gehoord. Toch trok Marc Overmars, de nieuwe directeur voetbalzaken van Ajax, 300.000 euro voor de vleugelspits uit.

Spectaculaire invalbeurt

Sana vermaakte vorige week tegen AZ al met een spectaculaire invalbeurt. Omdat Miralem Sulejmani en Derk Boerrigter nog niet helemaal fit zijn, mocht hij het tegen NEC vanaf de eerste minuut proberen. Met een fraai stiftballetje, een intikkertje en een handvol snelle dribbels stelde Sana zijn trainer tevreden. ,,Ik ben blij dat ik een beetje belangrijk was'', zei de speler die als kind de muren van zijn slaapkamer met posters van Patrick Kluivert versierde.

Sana groeide op in Angered, een achterstandswijk bij Göteborg met veel armoede en criminaliteit. Als klein jochie al zag je hem nergens zonder bal. Sana jongleerde op de schots en scheve stoeptegels totdat het donker werd en zijn moeder hem naar binnen riep. Waar veel jeugdvrienden met de politie in aanraking kwamen, bleef hij zijn favoriete sport trouw.

,,En dat heeft me bij Ajax gebracht'', zei hij na de zege op NEC terwijl hij door zijn kuif wreef. Het kapsel van Sana roep vergelijkingen op met de haardos van Neymar, het Braziliaanse wonderkind van Santos. ,,Maar ik ben Sana hoor'', zei hij. ,,Mijn kapsel is dus Sana-stijl.''

Gerelateerde artikelen