ANP18 mei '12 16:32Aangepast op 18 mei '12 20:15

Onduidelijkheid kandidatuur Dibi duurt voort

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - Het blijft onduidelijk of Tofik Dibi kan meedingen naar het lijsttrekkerschap van GroenLinks. Vanuit het partijbestuur is er nog geen mededeling gekomen over de kandidaten voor het lijsttrekkerschap en of er, zoals werd verwacht, een ledenraadpleging komt.

De verwarring ontstond toen het tv-programma De Halve Maan van de NTR vrijdagmiddag meldde dat Dibi zijn aanwezigheid in de uitzending had moeten afzeggen omdat hij met spoed naar Utrecht moest. Dibi zou niet langer kandidaat zijn voor het lijsttrekkerschap.

Het enige dat Dibi zelf liet weten is dat hij ,,als een leeuw'' aan het vechten is. Waartegen blijft vooralsnog onduidelijk. Volgens partijvoorzitter Heleen Weening loopt de procedure voor het lijsttrekkerschap nog en is zij nog in afwachting van een advies van de kandidatencommissie.

Jolande Sap

Vrijdag zou GroenLinks met verdere mededelingen komen over het lijsttrekkerschap. De afgelopen dagen werd verwacht dat Dibi het zou opnemen tegen fractievoorzitter Jolande Sap. Na aanvankelijke boosheid over de kandidatuur van Dibi zei Sap uit te kijken naar de onderlinge strijd. Komende maandag zou het eerste van een serie debatten zijn. Het ledenreferendum zou tot 4 juni lopen.

Sap zegt het te betreuren als er geen interne verkiezing om het lijsttrekkerschap zou komen. Ook andere prominente GroenLinksers mengen zich ondertussen in het debat. ,,Dat laten bungelen van Tofik Dibi krijgt hele genante trekjes'', aldus Kamerlid Ineke van Gent die wil dat de leden zich kunnen uitspreken over de lijsttrekker. Ook andere Kamerleden laten dat geluid horen. Oud-partijleider Femke Halsema is duidelijk. ,,Als GroenLinks-lid wil ik kunnen kiezen en me niet hoeven schamen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen