ANP17 jun '12 19:54Aangepast op 17 jun '12 23:30

Absolute meerderheid voor partij Hollande

EPA
EPA

PARIJS (ANP) - De Socialistische Partij (PS) van de nieuwe Franse president François Hollande heeft zondag in de parlementsverkiezingen een absolute meerderheid veroverd in de Nationale Vergadering, het lagerhuis van het parlement. In de Senaat hadden de socialisten al een meerderheid.

De fractie van de PSkan op 300 zetels rekenen in de kamer van 577 zetels, aldus de publieke omroep France 2 zondagavond op basis van een groot aantal uitslagen en prognoses. Hollandes ex-partner waarmee hij vier kinderen heeft, Ségolène Royal, behoort tot de relatief kleine groep bekende socialistische kandidaten die geen zetel in de wacht sleepten. Ze verloor in haar kiesdistrict in het westen van het land van een rivaliserende socialist, Olivier Falorni. Die kreeg openlijk steun van de huidige partner van Hollande, Valérie Trierweiler. Ook voormalig minister van Cultuur Jack Lang keert niet terug in het parlement.

Het Franse kiesstelsel werpt obstakels op voor kleine partijen. Toch is het dit keer het radicaal rechtse Front National gelukt een klein aantal zetels te winnen (waarschijnlijk 2), voor het eerst sinds 1998. Partijleidster Marine Le Pen, dochter van oprichter Jean-Marie Le Pen, is er echter met een krappe marge niet in geslaagd gekozen te worden. Zij wil een hertelling van de stemmen eisen in haar kiesdistrict in de noordelijke regio Nord-Pas-de-Calais. Haar nichtje Marion Maréchal-Le Pen, de 22-jarige kleindochter van de oprichter van de partij, is wel gekozen. Zij wordt het jongste lid van het nieuwe parlement.

De centrumrechtse partij UMP van de verslagen oud-president Nicolas Sarkozy ligt op een duidelijke afstand achter de PS. Volgens France 2 krijgt de UMP samen met haar nauwste bondgenoten niet meer dan 205 zetels.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen