ANP22 aug '12 15:57Aangepast op 22 aug '12 16:42

Beurzen geven terrein prijs

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen moesten woensdag terrein prijsgeven. Een forse daling van de Japanse export wakkerde de bezorgdheid over de wereldwijde economische vooruitzichten aan. Ook werd gewacht op de verdere ontwikkelingen rond Griekenland.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,9 procent lager op 333,01 punten. De MidKap-index daalde 1,1 procent tot 512,16 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 1,2 procent.

Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een uur na opening 0,2 procent lager. Beleggers wachten op de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), die later op de dag worden vrijgegeven. Mogelijk dat daarin aanwijzingen worden gegeven over een mogelijke nieuwe steunronde van de Fed.

Samaras

De Griekse premier Antonis Samaras heeft woensdag via de Duitse media opnieuw een poging gedaan om meer tijd te krijgen voor de hervormingen in zijn land. Samaras deed zijn oproep daags voor zijn ontmoetingen met de Franse president Hollande en de Duitse bondskanselier Merkel.

In de AEX daalde Heineken 1,3 procent. Volgens analisten vielen de halfjaarcijfers van de bierbrouwer tegen. Ook de verwachting voor het gehele jaar is volgens hen aan de voorzichtige kant.

SBM Offshore

Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBM Offshore zette de daling voort door aanhoudende zorgen over het Noorse probleemproject Yme. Het aandeel was met een min van 2,2 procent de sterkste daler. Navigatiebedrijf TomTom, dat de samenwerking met het Amerikaanse Telenav heeft uitgebreid, was de sterkste stijger met een winst van 2,5 procent.

TNT Express klom 0,4 procent. De Amerikaanse pakketbezorger UPS verlengde de aanmeldingstermijn voor zijn bod op TNT tot 9 november. Ahold, dat donderdag de resultaten bekendmaakt, zakte 0,3 procent. De Belgische concurrent Delhaize kwam woensdag met beter dan verwachte kwartaalcijfers. Het aandeel Delhaize won in Brussel 3,4 procent.

Onderaan

In de MidKap stond technologiebedrijf TKH onderaan met een min van bijna 8 procent na teleurstellende halfjaarresultaten. Beleggers waren wel tevreden over de cijfers van Heijmans. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 2,8 procent en was daarmee de sterkste stijger in de MidKap.

De euro was 1,2471 dollar waard, tegen 1,2470 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie was onveranderd op 96,93 dollar per vat en Brentolie zakte 0,2 procent.

Gerelateerde artikelen