ANP4 mei '12 14:35Aangepast op 4 mei '12 17:20

'Chen kan naar Amerikaanse universiteit'

EPA
EPA

WASHINGTON (ANP) - De blinde Chinese dissident Chen Guangcheng kan aan de slag in de Verenigde Staten. Een Amerikaanse universiteit heeft hem een studiebeurs aangeboden. Ook zijn vrouw en twee kinderen kunnen overkomen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington vrijdag gezegd. Het is niet bekend om welke universiteit het gaat.

Volgens het departement wil China meewerken aan een studievisum voor Chen. China had eerder vrijdag laten doorschemeren dat Chen naar het buitenland zou kunnen gaan. De Amerikaanse minister Hillary Clinton (Buitenlandse Zaken) sprak van ,,vooruitgang'' en zei ,,bemoedigd'' te zijn.

Chen hield zich de afgelopen dagen schuil in de Amerikaanse ambassade. Daar was hij naartoe gevlucht nadat hij uit zijn huisarrest was ontsnapt. Hij kwam woensdag naar buiten, na een akkoord met de Chinese autoriteiten. Donderdag belde hij naar het Amerikaanse Congres en zei hij naar de VS te willen. Door de zaak liepen de spanningen op tussen China en de VS, de twee grootmachten in de wereld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen