ANP26 jan '12 14:41Aangepast op 26 jan '12 15:10

Expressie van kinderen in het Cobra Museum

ANP
ANP

AMSTELVEEN (ANP) - Het Cobra Museum in Amstelveen pakt vanaf zaterdag uit met de verbeeldingswereld van het kind. Het museum opent dan een tentoonstelling met 130 werken van de Duits-Zwitserse kunstenaar Paul Klee (1879-1940) en 120 werken van kunstenaars van de Cobra-beweging. Zij hadden een fascinatie voor kindertekeningen en het kind.

Het is de eerste keer dat een Nederlands museum de werken van Klee combineert met werken van Cobra-kunstenaars als Karel Appel, Constant en Corneille, zei artistiek directeur Katja Weitering donderdag. Veel bruiklenen zijn afkomstig uit het Zentrum Paul Klee in Bern in Zwitserland en hebben dat land niet eerder verlaten.

De tentoonstelling toont geen ,,kinderkunst'', benadrukt Weitering. De expositie laat werken zien die zijn geïnspireerd op de eenvoud, de fantasie, het pure en het kleurrijke van kindertekeningen. Vooral Klee was daar een meester in. ,,Hij combineerde de kinderlijke spontane stijl met het raffinement dat hij als volwassene had.''

Kindertekeningen

De kunstenaar vond op 22-jarige leeftijd in zijn ouderlijk huis in Bern zijn kindertekeningen terug. Dat heeft de rest van zijn carrière bepaald, aldus Weitering. ,,Hij bestudeerde zijn eigen kindertekeningen en later ook die van zijn zoontje Felix.'' In 1948 maakten de Cobra-kunstenaars kennis met het werk van de Zwitser, en dat maakte grote indruk op hen. ,,Maar terwijl de kunst van Klee alom werd geroemd, werd het werk van de Cobra-kunstenaars afgedaan als geklieder en gekladder. Dat kan mijn kleine zoontje ook, zeiden de mensen.''

Het Cobra Museum hoopt dat beeld met deze tentoonstelling te corrigeren. Aan de hand van thema's als maskers, acrobatiek, fantasiedieren en de agressie tussen kinderen onderling worden zowel de gelijkenissen als de verschillen tussen Klee en de Cobra-kunstenaars getoond. Voor de expositie werkte het museum samen met Zentrum Paul Klee en het Louisiana Museum of Modern Art in de Deense plaats Humlebaek, waar de kunstwerken eerder te zien waren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen