ANP19 dec '12 07:45

UBS betaalt zware boete in Liborfraude

EPA
EPA

ZURICH (ANP) - De Zwitserse bank UBS moet zwaar boeten voor de internationale fraude met het rentetarief Libor. De bank betaalt in totaal 1,4 miljard Zwitserse frank (1,2 miljard euro) aan boetes aan toezichthouders in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Zwitserland, zo werd woensdag bekend gemaakt.

Die boete is veel hoger dan het bedrag van 290 miljoen pond (356 miljoen euro) dat de Britse bank Barclays eerder met Britse en Amerikaanse toezichthouders vanwege hetzelfde renteschandaal overeenkwam. UBSverwacht dat de boete dit kwartaal leidt tot een verlies van 2 tot 2,5 miljard frank.

De boete is het gevolg van het internationale onderzoek naar misstanden bij het bepalen van het belangrijke rentetarief Libor. Dat tarief, dat geldt als een maatstaf voor de rente die klanten aan banken betalen, wordt vastgesteld op basis van inschattingen van handelaren. Zij moeten onafhankelijk van elkaar aangeven hoe hoog ze denken dat de rente moet zijn. Handelaren van de bestrafte banken werkten echter samen om een zo gunstig mogelijk resultaat te bewerkstelligen.

UBS betaalt 1,2 miljard frank aan Amerikaanse toezichthouders en justitie. De Britse financiële waakhond FSA krijgt 160 miljoen pond. Daarnaast wordt 59 miljoen frank aan winst afgedragen aan de Zwitserse toezichthouders. Volgens de FSA waren wereldwijd minstens 45 medewerkers van UBS betrokken bij de fraude.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen