ANP8 aug '12 13:03Aangepast op 8 aug '12 14:53

China opent beurs voor zeldzame aardmetalen

PEKING (ANP) - China heeft een platform geopend waarop zeldzame aardmetalen kunnen worden verhandeld. Dat meldden staatsmedia woensdag. Ook heeft het land de productiedoelstellingen met 20 procent teruggebracht.

China is wereldwijd de dominante speler in de productie van zeldzame aardmetalen, die belangrijk zijn voor bijvoorbeeld elektronica. Zo worden zeldzame aardmetalen, waarvan er 17 zijn met exotische namen als Scandium, Cerium en Holium, gebruikt in smartphones, flatscreen televisies, hybride auto's en wapens.

China stelt op dit moment beperkingen aan de uitvoer van de aardmetalen, waardoor het de prijzen hoog weet te houden. Onder meer de EU, de Verenigde Staten en Japan beklagen zich daar al langer over en stapten eerder dit jaar naar de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Die tikte China op de vingers.

Marktkenners stellen dat China door het opzetten van een handelsplatform nog meer invloed krijgt op de prijzen van de producten. Zij wijzen er ook op dat het terugschroeven van de productiedoelen de handelsbetrekkingen tussen het land en de Verenigde Staten onder druk kan zetten. Amerika is een grootverbruiker van de zeldzame aardmetalen, onder andere voor zijn militaire apparaat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen